instagram
fb
en
Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie
Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie

Jałowiec pospolity (Juniperus communis)

 

  • Rodzina: cyprysowate – Cupressaceae
  • Synonimy:
  • Nazwy zwyczajowe: jadłowiec, jodłowiec
  • Ochrona i zagrożenie: gatunek nie chroniony i nie zagrożony
  • Występowanie na świecie: półkula północna, od obszaru okołobiegunowego po góry południowej Europy, AzjiAmeryki Północnej.
  • Występowanie w Polsce: pospolity w całym kraju, w górach sięga pojedynczo aż po regiel górny do 1300 m n.p.m.
  • Siedliska:  gatunek światłolubny, mało wymagający, rośnie na każdej glebie, od świeżych do suchych o odczynie kwaśnym do obojętnego, jako podszyt w suchych borach sosnowych, wydmach, które ochrania i umacnia oraz na nieużytkach.
  • Charakterystyka ogólna: krzew o bardzo różnej wysokości i pokroju, dorastający do 15 m wysokości, pierśnicy 60 cm., o stożkowej koronie Żyje nawet ponad 200 lat. Pędy w przekroju trójkątne pokryte igłami. Kora młoda ciemnoszara, podłużnie prążkowana, starsza pokryta strzępiącymi się łuskami.
  • Igły osadzone po 3 w okółkach w 6 prostnicach, ustawione prostopadle do pędu, długości do 15 mm, kłujące, rynienkowato wgłębione na górnej stronie z szerokim białym paskiem pośrodku, na stronie dolnej wypukłe, błyszczące, zielone, trwałość igieł do 4 lat.
  • Kwiaty: rozdzielnopłciowe, żeńskie zbudowane z trzech zalążków otoczonych licznymi łuskami, po zapyleniu najwyższe łuski zrastają się i tworzą aromatyczną szyszkojagodę. Kwiaty męskie przyjmują postać małych, żółtawych, kulistych kotek Rośliny zwykle dwupienne, kwitnące w maju, czerwcu.
  • Owoce: szyszkojagody, 5 – 6 mm, zielonawe, po dojrzeniu granatowoczarne, pokryte nalotem woskowym, zawierają po 3 nasiona, dojrzewają w drugim lub trzecim roku po zapyleniu kwiatów, nasiona przelegują po wysiewie 1 lub 2 lata.
  • Wykorzystanie: owoce używane do otrzymywania olejków eterycznych mających zastosowanie w medycynie, jako przyprawa kuchenna, do aromatyzowania napojów alkoholowych i wędlin, domieszka do ziół przeciw bólom reumatycznym i wątrobowym, w ogrodnictwie liczne formy ozdobne.
  • Ciekawostki: igliwie ulega rozkładowi prędzej niż igliwie innych drzew lub krzewów, wytwarza niekwaśną, żyzną próchnicę. Najczęściej spotykana nazwa jałowiec związana była z małymi wymaganiami roślin tego gatunku, które najczęściej spotkać można na jałowych, lichych nieużytkach i pastwiskach.
  • Okazy pomnikowe w Polsce: W Bełżcu, roślina 6 m wysokości i 125 cm obwodu, liczy 150 lat.

 

 

 

PLAN OGRODU    drukuj

Aby przejść do opisu wybranych kolekcji roślin, kliknij interesujący Cię obszar na planie.