instagram
fb
en
Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie
Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie

Kalina koralowa (Viburnum opulus)

  • Rodzina: piżmaczkowate – Adoxaceae (przewiertniowate – Caprifoliaceae)
  • Ochrona i zagrożenie: gatunek w Polsce pod częściową ochroną do 2014 roku, obecnie nie chroniony.
  • Występowanie na świecie: Europa, płn.-zach. Afryka i środkowa Azja.
  • Występowanie w Polsce: pospolita na całym obszarze z wyjątkiem Tatr.
  • Siedliska: zasiedla gleby ciężkie, wilgotne i miejsca słoneczne, częsta w żyznych lasach liściastych – łęgach i grądach.
  • Charakterystyka ogólna: krzew do ok. 5 m wysokości, kora na pędach jasnoszara.
  • Liście: szerokojajowate, dł. 5-12 cm z 3-5 szerokimi klapami, intensywnie przebarwiają się jesienią na purpurowo.
  • Kwiaty: zebrane w płaskie baldachowate kwiatostany średnicy 10 cm, złożone z białych, pięciopłatkowych, dwojakiego rodzaju kwiatów- w środku mniejsze, płodne a na zewnątrz kwiatostanu większe płonne. Kwitnie w maju-czerwcu.
  • Owoce: pestkowce, czerwone, szkliste, o średnicy 8-10 mm. Niechętnie zjadane przez ptaki z uwagi na dużą ilość garbników. Zwykle utrzymują się na gałązkach aż do wiosny, dojrzewają we wrześniu.
  • Wykorzystanie: wartościowy, ozdobny krzew w założeniach naturalistycznych. Dobrze znosi warunki miejskie. W celach spożywczych w krajach byłego Związku Radzieckiego od 1974 r. są uprawiane odmiany pozbawione goryczki w owocach, np. odmiana ‘Tajożnyje Rubiny’ o dużych owocach (średnicy ok.8 mm) o podwyższonej zawartości witaminy C, a obniżonej zawartości goryczki. Owoce dzięki dużej zawartości pektyn nadają się do przetworów galaretujących. Na Ukrainie i Słowacji owoce są sprzedawane na targach na dżemy, lekarstwo na kaszel itp. Owoce przydatne do jedzenia po przemrożeniu lub też poddaniu ich obróbce termicznej. Roślina miododajna. Roślina była znana jako lecznicza już w starożytności, w Polsce stosowano napar z liści i owoców jako środek w leczeniu zapaleniu gardła, wywar z kory, ,miał przywrócić bujność czuprynie’’, wyciągi z kory mają właściwości przeciwskurczowe i uspakajające.

 

PLAN OGRODU    drukuj

Aby przejść do opisu wybranych kolekcji roślin, kliknij interesujący Cię obszar na planie.