instagram
fb
en
Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny –
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie
Polska Akademia Nauk Ogród Botaniczny
Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie

Dzień Jabłoni

W sobotę, 23 września, obchodzić będziemy w naszym Ogrodzie Dzień Jabłoni. Odbędą się wykłady oraz warsztaty. Wstęp wolny, obowiązują tylko bilety do Ogrodu lub karnety.

Dzień Jabłoni organizowany jest w ramach XXI Festiwalu Nauki 

Szczególnym gościem Dnia Jabłoni będzie prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk, specjalista z zakresu historii wyżywienia, historii kultury materialnej i stosunków polsko-francuskich. Kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK. Pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Członek Rady Naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultur Jedzenia w Tours.

fot. L. Paracka

Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, organizator wydarzeń historyczno-kulinarnych. Współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Klubu Szefów Kuchni) oraz nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Prowadzi na GB stronę kuchnia staropolska, jest stałym felietonistą branżowego kulinarnego pisma „Food Service”.

Profesor Dumanowski da wykład pt. „A jeśli chcesz jabłecznik zrobić. Przechowywanie, przetwórstwo i wykorzystanie jabłek w dokumentacji historycznych”

Mimo ogromnej produkcji jabłek w Polsce i naszej specjalizacji w tej dziedzinie, ich żywieniowe wykorzystanie jest dzisiaj ograniczone do kilku zaledwie produktów: samych owoców traktowanych jako deser czy przekąska, soku, ewentualnie marmolad i musów, ostatnio także jabłecznika (cydru). Prezentacja dotyczy dawnych, często zapomnianych, zróżnicowanych sposobów wykorzystania jabłek nie tylko jako przetworów, ale także do produkcji różnych napojów oraz jako składników, a nawet podstawy wielu potraw. W prezentacji zostanie wykorzystana dokumentacja historyczna począwszy do zielników i poradników z XVI w., książek kucharskich z XVII i XVIII w. oraz tekstów z pierwszej połowy XIX w.

 

 
 
« powrót

PLAN OGRODU    drukuj

Aby przejść do opisu wybranych kolekcji roślin, kliknij interesujący Cię obszar na planie.