Jednym z istotnych zadań Polskiej Akademii Nauk jest upowszechnianie społeczeństwu efektów badań prowadzonych przez jej pracowników. W związku z tym wychodzimy naprzeciw wszystkim osobom zainteresowanym pracą naukowców naszego Ogrodu i publikujemy książkę Tadżycki Tygiel. Odbicie natury Azji Środkowej w kulturze kulinarnej Tadżykistanu. Praca ta, przyjmując formę książki kulinarnej, jest jednocześnie wynikiem badań botanicznych oraz etnobotanicznych prowadzonych przez członków zespołu botaniki konserwatorskiej – dra Marcina Kotowskiego, Alidovara Sodatsairova oraz dyrektora PAN Ogrodu Botanicznego prof. Arkadiusza Nowaka, przy współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Środkowoazjatyckiego w Chorog – dra Murodbeka Laldjebaeva i Barfiy Palavonshanbievej.

W książce tej autorzy przybliżają zarówno polskojęzycznym, jak i angielskojęzycznym czytelnikom obraz natury Azji Środkowej poprzez pryzmat lokalnej kultury kulinarnej oraz związanych z nią ludowych wierzeń. Publikacja, która sfinansowana została ze środków Działalności Upowszechniania Nauki Polskiej Akademii Nauk, dostępna jest do pobrania TUTAJ

dr Marcin Kotowski