W dniu 25 października w naszym Ogrodzie miało miejsce wyjątkowe wydarzenie – Festiwal „Kimchi w Ongii”, które było wynikiem podpisanego tydzień wcześniej porozumienia o współpracy kulturalnej pomiędzy miastem Dystryktu Dong-gu Metropolii Miejskiej Gwangju reprezentowanym przez burmistrza Lim Taeka,  ONGII Stowarzyszeniem Kulturalnym Polska-Korea a PAN Ogrodem Botanicznym w Powsinie Podpisanie porozumienia

Podczas festiwalu uczestnicy mieli okazję zgłębić wiedzę na temat tradycyjnej koreańskiej ceramiki onggi oraz procesu przygotowywania kimchi – popularnej koreańskiej potrawy opartej na fermentowanych warzywach. Już na kilka dni przed mistrzyni Baek Geum Bi, wykładowczyni Uniwersytetu Gwangju i certyfikowana instruktorka kuchni koreańskiej wraz z asystentką zasoliły kapustę pekińską oraz sporządziły sos tak, aby na dzień festiwalu były idealnie przygotowane do robienia kimchi przez uczestników warsztatów.

Jednocześnie mistrz Jeong Hee Chang prowadził pokaz i warsztaty wykonywania onggi –  tradycyjnych ceramicznych naczyń o wyjątkowej konstrukcji. Charakteryzują się one solidnymi, ręcznie formowanymi ściankami, co wpływa na ich trwałość oraz zdolność do regulacji temperatury wewnętrznej. Ongii od wieków są wykorzystywane do przechowywania i fermentacji żywności. Mistrzowi towarzyszył jego asystent Jo Do Hwi,  który na co dzień zajmuje się malowidłami na ongii. Naczynia powstałe podczas warsztatów zostaną wypalone w Pracowni Ceramiki Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, której studenci wraz z prof. Stanisławem Brachem uczestniczyli w festiwalu.

Ponadto podczas festiwalu miały miejsce różnorodne atrakcje, takie jak m.in. ceremonia parzenia herbaty, pokaz wykonywania i degustacji koreańskiego sushi oraz orientalnej zupy czy masaż terapeutyczny z wykorzystaniem elementów ceramicznych ongii. Niewątpliwą atrakcją była wystawa ongii ze zbiorów kolekcjonera Ki Kwang Su zaaranżowanej w stylu pomieszczenia koreańskiego w willi Janówek. Wystawę te będzie można oglądać w każdą niedzielę do końca roku.

Kulminacyjnym momentem festiwalu była ceremonia zakopania ongii z kimchi na terenie Ogrodu Botanicznego, gdzie będzie ono przechowywane do marca, czekając na wiosenną degustację.

Dziękujemy inicjatorowi  tego festiwalu – ONGII Stowarzyszeniu Kulturalnemu Polska-Korea w osobach Goang Hyon Kima, Władysława Gdowika i Tomasza Szołuchy. Osobne podziękowania kierujemy do artystów z Korei, którzy specjalnie przyjechali na ten festiwal.

Dziękujemy także przybyłym gościom i zwiedzającym i już dzisiaj wszystkich serdecznie zapraszamy na wiosenną degustację kimchi.