instagram
fb
en

Spotkanie z kuchnią japońską

W weekend 28-29 kwietnia zapraszamy na spotkanie z kuchnią japońską. W ramach Miesiąca Japońskiego odbędą się prelekcje ekspertów w tej tematyce oraz degustacje i pokazy...


W dniach 28-29 kwietnia zapraszamy na spotkanie z kuchnią japońską. Przez dwa dni w naszym Ogrodzie prezentować się będą najlepsze restauracje japońskie oraz sushi bary. Będzie można posmakować w potrawach japońskich, wziąć udział w pokazach – live cooking, degustacjach i zakupić nieco wschodnich smakołyków do domu.

O godzinie 11.00 zapraszamy na wykład dr hab. Iwony Kordzińskiej-Nawrockiej z Katedry Japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego pt. „Washoku, czyli tradycyjna kuchnia japońska”.

Tradycyjna kuchnia japońska, zwana washoku, została wpisana w 2013 roku na listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Przez kilkanaście stuleci jej formowania się Japończycy zaadaptowali potrawy z kuchni chińskiej, portugalskiej, holenderskiej, a po otwarciu się Japonii w 1868 roku – szeroko pojętej kuchni europejskiej. Kuchnia japońska jest zatem mozaiką wielu wpływów, selektywnie dobranych i umiejętnie dopasowanych do rodzimych wzorców. Tworzą ją starannie dobrane składniki, dobrze zharmonizowane wartości odżywcze, prostota technik gotowania oraz kultura gościnności przekładająca się na określone sposoby podawania i spożywania potraw. Można powiedzieć, że washoku odzwierciedla „duszę Japończyków” ceniących z jednej strony kreatywność w tworzeniu nowych smaków, z drugiej zaś estetykę i kulturę podania.

Iwona Kordzińska-Nawrocka – absolwentka japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz Uniwersytetu Shinshū (Japonia), obecnie pracuje w Katedrze Japonistyki UW. Specjalizuje się w klasycznej literaturze i języku oraz dawnej i współczesnej kulturze japońskiej. Opublikowała między innymi: Japońską miłość dworską (TRIO 2005), Japońską kulturę kulinarną (TRIO 2008), Dziesięć wieków Genji monogatari w kulturze Japonii (redakcja naukowa, WUW 2009), Ulotny świat ukiyo, obraz kultury mieszczańskiej w twórczości Ihary Saikaku (WUW 2010).

Dariusz Richter

Jako drugi, ok. godz. 12, wystąpi Dariusz Richter – dyrektor ds. rozwoju w Kuchniach Świata – chemik i technolog żywności, ekspert kuchni orientalnej, prowadzący szkolenia kulinarne z zakresu kuchni japońskiej, tajskiej, malezyjskiej, towaroznawstwa i technologii kulinarnej.

Będzie można wysłuchać prelekcji pt. „Czy polski rosół stanie się ramenem – rozważania o wpływie japońskiej kultury kulinarnej na polskie menu i zachowania kulinarne”. Dowiedzą się Państwo także o tajemniczym smaku umami, przestaną bać się glutaminianu i zrozumieją, jak manipuluje się rynkiem kulinarnym.

 

Serdecznie zapraszamy zarówno na spotkania z naszymi ekspertami, jak i na otwarcie się na nowe smaki i doznania kulinarne poczas prezentacji, która odbywała się będzie w oranżerii.

Wykłady odbędą się w Centrum Edukacji Przyrodniczej i Ekologicznej (budynek po prawej stronie za kasami). Wstęp bezpłatny - obowiązują tylko bilety wstępu do Ogrodu.

Wydarzenie odbędzie się w ramach Miesiąca Japońskiego w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie pod honorowym patronatem Ambasady Japonii, Prezesa Polskiej Akademii Nauk oraz Kuchni Świata.

Zachęcamy do śledzenia naszej strony internetowej oraz fan page'a na Facebooku, gdzie na bieżąco będą ukazywały się informacje o wydarzeniach organizowanych w ramach Miesiąca Japońskiego.

Nasi patroni medialni to Radio dla Ciebie oraz serwis Japonia-Online.

Serdecznie dziękujemy za wsparcie tej inicjatywy.

Zachęcamy do dołączenia do wydarzenia na Facebooku

 
 
« powrót

PLAN OGRODU    drukuj

Aby przejść do opisu wybranych kolekcji roślin, kliknij interesujący Cię obszar na planie.