FLOROFIL
BLOG OGRODU BOTANICZNEGO PAN W POWSINIE

Phalenopsis – co zrobić, aby błędy nie zaćmiły urody naszej ćmówki?
Kilka dekad temu tropikalne orchidee, w tym falenopsisy (ćmówki) były kwiatami z najwyższej półki, ofiarowanymi tylko na wyjątkowe okazje. Dziś stały się jednym z najpopularniejszych, […]

Światowy Dzień Mokradeł 2022 r.
Drugiego lutego przypada Światowy Dzień Mokradeł, w tym roku obchodzony po raz pierwszy jako Święto ONZ, a po raz drugi niemal w całości on-line ze […]

Co to jest botanika?
„Gdy Muminek i Panna Migotka wrócili do domu na obiad, na schodach przed domem natknęli się na Paszczaka. Promieniał z radości. – No, i jak? […]

Pistacje – zielone orzechy
Zielone orzeszki pistacji właściwej Pistacia vera to od strony botanicznej pestkowce – tak samo zresztą jak orzechy włoskie i pekana. Są nie tylko pyszne, ale […]

Aloes zwyczajny i jego kuzyni – trucizna czy panaceum?
Aloes zwyczajny, inaczej barbadoski Aloe vera Burm. f. to prastary surowiec zielarski oraz kosmetyczny, od kilku wieków także popularna roślina doniczkowa. Sporo osób leczy […]

Oliwniki baldaszkowe w naszym ogrodzie
Spacerując po Ogrodach Zmysłów już z daleka dostrzegamy krzewy obsypane jeszcze teraz czerwonymi i żółtymi owocami. Są to oliwniki baldaszkowe, krzewy zwykle występujące naturalnie w […]

Makadamia, okrągłe orzechy z Antypodów
Pierwszym i długo jedynym rodzajem rodzimym dla Australii i pobliskich wysp, którego wzięto do uprawy, a z czasem zagościł również na polskich stołach jest makadamia […]

Kto wypił całą wodę z morza? Rzecz o bawełnie
Odwiecznym zadaniem ogrodów botanicznych jest prezentacja żywych okazów roślin egzotycznych w danym miejscu, acz bardzo ważnych dla światowej gospodarki, znanych Publiczności głównie ze szkoły i […]

Golteria salal – „naziemna jemioła”
W naszym Ogrodzie nie brak żywych roślin wyglądających na sztuczne. Prócz kamelii japońskiej należy do nich także golteria salal (shallon) Gaultheria shallon Pursh., o charakterystycznych, […]

Mocno przereklamowane jagody acai
Troska o zdrowie, malejący asortyment rodzimych owoców i warzyw, last but not least także przywrócenie łańcuchów dostaw sprawiają, że coraz częściej sięgamy po najrozmaitsze egzoty. […]

Nasi naukowcy w Tadżykistanie
W trakcie upływającego okresu wegetacyjnego odbyły się trzy ekspedycje pracowników naukowych zakładu botaniki konserwatorskiej do Tadżykistanu. Głównym celem podróży prof. Arkadiusza Nowaka oraz dr. Sebastiana […]

Fakty i mity o mniej znanych wrzosowatych
Listopad, szczególnie tak ciepły jak ten, to już ostatni dzwonek, żeby sadzić mniej znane wrzosowate Ericaceae, a przede wszystkim zabezpieczyć przed mrozem egzemplarze posadzone kilka […]